marți, 10 noiembrie 2009

„New York Times“: Gura Humorului, locul în care arta şi credinţa se reunesc

Ziarul „The New York Times“ dedică în ediţia din 7 noiembrie, la secţiunea Călătorii, un amplu material despre Bucovina. Autoarea Ruth Ellen Gruber descrie plastic frumuseţile zonei, peisajele şi mănăstirile care au fascinat-o în drumul ei prin România.
Jurnalista de la „New York Times“ a ajuns în Bucovina pentru a face o documentare despre arta mormintelor evreieşti. Ruth se declară copleşită de frumuseţea mănăstirilor din zonă, mai ales a picturilor de pe pereţii acestora.

„Am fost în Bucovina pentru o cercetare a artei mormintelor evreieşti şi am petrecut multe ore fotografiind sculpturile de pe mormintele din cimitirele din Rădăuţi şi alte oraşe. Dar, călătorind cu maşina, am văzut aceste extraordinare locaşuri de cult. Bucovina este un adevărat izvor de artă şi cultură, cu un tezaur religios şi monumental aparte. Mănăstirile, construite în secolele XV-XVI, pe vremea invaziilor otomane, şi pictate manual, sunt simboluri ale creştinismului ortodox.
Frescele de pe pereţi, capodopere ale picturii bizantine, spun poveştile sfinţilor şi ale eroilor din vremuri trecute“, scrie autoarea articolului în „The New York Times“.

„Aşezată între dealuri, Mănăstirea Suceviţa este locuită astăzi de câteva zeci de măicuţe. Pe pereţii bisericii din mijlocul mănăstirii sunt picturi din anii 1600. Extraordinară este şi fresca unde este ilustrată Judecata de Apoi, de la Mănăstirea Voroneţ, aflată la câţiva kilometri de oraşul Gura Humorului“, descrie jurnalista.

Ea spune că după ce a vizitat aceste locuri a ajuns să fie de aceeaşi părere cu un bursier român în Statele Unite, care scria că „Bucovina este unul dintre acele tărâmuri binecuvântate“.

Autoarea aminteşte şi despre locuitorii zonei, păstrători de tradiţie, dar şi adepţi ai noutăţilor. „Bucovina este o lume de poveste unde vechile sate şi ţăranii autentici se îmbină cu industria de azi. Dacă vii în Bucovina, poţi alege camere primitoare la pensiuni, care nu sunt scumpe, şi te poţi delecta cu mâncărurile tradiţionale delicioase“, încheie ziarista articolul din „The New York Times“.

http://cotidianul.ro/new_york_times_gura_humorului_locul_in_care_arta_si_credinta_se_reunesc-102772.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu