vineri, 13 noiembrie 2009

Vox News - clona postului american Fox News

Vox News - televiziune trasa la indigo, atit numele postului cit si sigla.

Un screenshot FOX News, care seamana foarte mult cu logo-ul VOX News:
E folosit acelasi font si exista acel O specific FOX-ului.


Umba zvonul pe piata media ca acest Vox News ar apartine de B1 TV.
http://www.inpolitics.ro/Basescu-isi-face-televiziune-de-stiri-via-fratii-Paunescu-art45014.aspx

Fox News a fost retransmis si de B1 TV, prin 2002-2003.

Vox News este transmis de pe satelitul Amos 11593 H 21350 3/4 si e pe acelasi tp cu B1, TV Neptun, Trinitas.

Mai exista si VOX, un canal tv german apartinind gigantului media RTL Group, prezent cu ani in urma si pe retelele de cablu din Romania.

Vox News, un nou post de ştiri


Televiziunea, lansată cu o investiţie de 2,6 milioane de euro, va începe să emită de luni, 16 noiembrie. Noul canal de ştiri îi va avea printre moderatori pe Florin Călinescu şi pe Mbela Nzuzi, care vor realiza împreună emisiunea „România în Alb şi Negru“.

Potrivit lui Emil Jascău, directorul general al Sport Channel, compania care operează licenţa Vox News, valoare investiţiei în noua televiziune de ştiri se ridică la 2,6 milioane de euro, până în mai 2010.

Deşi industria de media din România trece printr-o perioadă dificilă, şeful televiziunii este optimist: „Trăim nişte vremuri complicate, am prins criza mondială, ce apare odată la 80 de ani, şi doi ani de alegeri electorale. În asemenea vremuri, oamenii doresc să fie informaţi. Corect informaţi“, a declarat pentru „Adevărul“ Emil Jascău.

Trei televiziuni luptă pe segmentul ştirilor

În ceea ce priveşte reţelele pe care poate fi recepţionat noul program, Jascău spune că momentan, Vox News va fi difuzat de RDS, DCS şi Dolce. „Suntem în faza de finalizare a discuţiilor cu UPC, dar ne propunem să ajungem pe toate reţelele“, a explicat şeful Vox News.

Printre emisiunile pe care le vor difuza, se numără „Întâlnire cu presa“, „Lyceum“, „EMO Club“, „SOS Earth“ şi „Midnight Caller“. În prima zi de emisie, Vox News va difuza România Vox Magazin, prezentată de Nicoleta Cone, România în Alb şi Negru cu Florin Călinescu şi Mbela Nzuzi, care a fost până acum realizatoarea unei emisiuni la B1 TV.

Deşi în industrie se vehiculează că noua televiziune ar avea legătură cu familia Păuneascu, Emil Jascău dezminte această informaţie, spunând că postul TV are alţi acţionari. El a spus totuşi că a adus la Vox News o parte dintre angajaţii B1 TV.
Televiziunea a primit licenţă de la CNA anul acesta în luna august.

Compania deţinătoare a licenţei este Sport Channel, înfiinţată în 2006. Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, firma are doi acţionari persoane juridice: Roxman Investment (80%) şi Global Alloys (20%). Roxman Investment este deţinută de Neculai Creţu (45%) şi Magdalena Creţu (55%), iar Global Alloys aparţine lui Neculai Creţu (60%) şi Emil Marian (40%).

În prezent, în România funcţionează trei televiziuni de ştiri: Realitatea TV, Antena 3 şi N24. Realitatea TV a avut în luna octombrie o audienţă medie de 145.000 de telespectatori pe minut la nivel urban. Antena 3 a fost urmărită luna trecută de 122.000 de telespectatori pe minut, iar N24, de 6.000.

http://www.adevarul.ro/articole/vox-news-un-nou-post-de-stiri.html

marți, 10 noiembrie 2009

„New York Times“: Gura Humorului, locul în care arta şi credinţa se reunesc

Ziarul „The New York Times“ dedică în ediţia din 7 noiembrie, la secţiunea Călătorii, un amplu material despre Bucovina. Autoarea Ruth Ellen Gruber descrie plastic frumuseţile zonei, peisajele şi mănăstirile care au fascinat-o în drumul ei prin România.
Jurnalista de la „New York Times“ a ajuns în Bucovina pentru a face o documentare despre arta mormintelor evreieşti. Ruth se declară copleşită de frumuseţea mănăstirilor din zonă, mai ales a picturilor de pe pereţii acestora.

„Am fost în Bucovina pentru o cercetare a artei mormintelor evreieşti şi am petrecut multe ore fotografiind sculpturile de pe mormintele din cimitirele din Rădăuţi şi alte oraşe. Dar, călătorind cu maşina, am văzut aceste extraordinare locaşuri de cult. Bucovina este un adevărat izvor de artă şi cultură, cu un tezaur religios şi monumental aparte. Mănăstirile, construite în secolele XV-XVI, pe vremea invaziilor otomane, şi pictate manual, sunt simboluri ale creştinismului ortodox.
Frescele de pe pereţi, capodopere ale picturii bizantine, spun poveştile sfinţilor şi ale eroilor din vremuri trecute“, scrie autoarea articolului în „The New York Times“.

„Aşezată între dealuri, Mănăstirea Suceviţa este locuită astăzi de câteva zeci de măicuţe. Pe pereţii bisericii din mijlocul mănăstirii sunt picturi din anii 1600. Extraordinară este şi fresca unde este ilustrată Judecata de Apoi, de la Mănăstirea Voroneţ, aflată la câţiva kilometri de oraşul Gura Humorului“, descrie jurnalista.

Ea spune că după ce a vizitat aceste locuri a ajuns să fie de aceeaşi părere cu un bursier român în Statele Unite, care scria că „Bucovina este unul dintre acele tărâmuri binecuvântate“.

Autoarea aminteşte şi despre locuitorii zonei, păstrători de tradiţie, dar şi adepţi ai noutăţilor. „Bucovina este o lume de poveste unde vechile sate şi ţăranii autentici se îmbină cu industria de azi. Dacă vii în Bucovina, poţi alege camere primitoare la pensiuni, care nu sunt scumpe, şi te poţi delecta cu mâncărurile tradiţionale delicioase“, încheie ziarista articolul din „The New York Times“.

http://cotidianul.ro/new_york_times_gura_humorului_locul_in_care_arta_si_credinta_se_reunesc-102772.html

Prima facultate de jurnalism din România împlineşte 20 de ani

În 1990, lua naştere Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, prima facultate de profil de după Revoluţia din decembrie 1989. Cu puţin înainte de a împlini 20 de ani de la înfiinţare, FJSC organizează o conferinţă internaţională aniversară cu tema Industrii în schimbare. Modele ale / Modele pentru jurnalism şi comunicare.

Evenimentul se va desfăşura între 19 şi 21 noiembrie la Hotel Intercontinental şi va beneficia de prezenţa a numeroşi profesori străini şi specialişti din jurnalism, relaţii publice şi publicitate.

Evenimentul permite prezentarea a peste 50 de comunicări ştiintifice ale unor reprezentanţi ai științelor comunicării din România şi din Anglia, Austria, Belarus, Belgia, Cehia, Franța, Finlanda, Germania, Israel, Malaezia, Polonia, Spania, Turcia. Conferinţa va fi marcată de prezentări ale unor nume de referință ale domeniului precum Bernard Miège, Colin Sparks, Gerd G. Kopper, Pierre Moeglin, Dean Kruckeberg, Peter Gross, Eric Rothenbuhler, Katherina Tsetsura.

În primii ani de funcţionare, FJSC a oferit programe educaţionale la nivel de facultate şi colegiu. Forma de înmatriculare colegiu a fost abandonată pe parcurs şi acum instituţia funcţionează cu programe la nivel licenţă (zi şi ID), masterat (zi şi ID), în sistem Bologna (3 ani de licenţă, doi ani de masterat). De asemenea, la FJSC are sediul Şcoala Doctorală în Ştiinţele Comunicării (3 ani).

Participarea la conferinţa aniversară este gratuită, dar locurile sunt limitate. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul sponsorilor - BRD, Fundaţia Soros, Microsoft, Mastercard, Pfizer, AUF şi are ca parteneri media pe Radio România Actualităţi, Smart FM, TVR Cultural, Evenimentul zilei, Capital, Hotnews.

luni, 9 noiembrie 2009

Toamna televiziunilor a început în octombrie. Niciun post important nu scade în mediul urban

Luna octombrie a adus în peisajul media creşteri considerabile de audienţă pentru majoritatea posturilor mari de televiziune, precum şi un consum general de TV cu peste două puncte de rating mai mare decât în septembrie (16,5% în octombrie faţă de 14,2% în septembrie).


Toate acestea după o lună septembrie care, deşi considerată perioada perfectă pentru revenirea publicului în faţa televizoarelor după lunile de vară, nu reuşise decât o creştere cu două sutimi de punct de rating, per ansamblu, faţă de luna precedentă - în ciuda milioanelor investite de posturile TV în noile grile de programe.

Pentru liderul pieţei TV, Pro TV, octombrie a fost prima lună în care frigul chiar a ţinut publicul în faţa televizoarelor. Postul a înregistrat o medie de audienţă pe urban cu jumătate de punct de rating mai mare decât în septembrie (3,1% faţă de 2,6%), în timp ce Antena 1 a crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă, ajungând de la un rating de 1,8% la 2,1%.

Pro TV mizează şi în această toamnă, ca şi până acum de altfel, pe emisiuni de divertisment sau reality show-uri precum Divertis, Frumuseţe pe muchie de cuţit, Happy Hour sau State de România, exprimându-se în legătură cu emisiunile de pe post doar în termeni de milioane de telespectatori.

Pe de altă parte, Antena 1 diversifică oferta şi difuzează show-uri precum Te pui cu blondele, Acces Direct, Aruncaţi din tren, Și milionarii plâng, transmisiuni sportive cum sunt K.O. Champs sau meciuri de fotbal din Champions League.

Creşteri pentru televiziunile de ştiri, în octombrie

Potrivit datelor GfK România, postul de ştiri Realitatea TV a avut, de asemenea, o creştere destul de mare, de la 0,9% la 1,2% în octombrie, păstrându-şi la nivel urban acelaşi loc al treilea în clasamentul general ca şi în luna precedentă.

Celălalt post de ştiri, Antena 3, a crescut la fel de mult ca Realitatea TV, respectiv cu 0,3%, de la 0,7% la 1%, însă a reuşit şi o urcare în clasament, de pe locul al şaselea, unde se afla în septembrie, pe locul al patrulea în octombrie. Televiziunea publică TVR 1, clasată în octombrie pe locul al cincilea, a stagnat la aceeaşi audienţă din septembrie. Surpriza negativă a clasamentului este însă postul Acasă TV, operat de trustul Media Pro, care a căzut de pe locul al patrulea pe locul al şaselea în clasament, menţinându-şi un rating identic celui din septembrie, în condiţiile unei pieţe aflate în creştere. În continuarea clasamentului, Prima TV a crescut de la 0,7% la 0,8%, Kanal D şi Naţional TV de la 0,5% la 0,6%, iar B1 TV - de la 0,3% la 0,4%. Posturile Disney (fostul Jetix) şi OTV au stagnat la acelaşi nivel din septembrie, respectiv 0,5% rating mediu pe publicul urban.

În primele zece luni ale anului, clasamentul audienţelor pe publicul urban a avut pe primul loc acelaşi post, Pro TV, cu o medie de audienţă de 2,8%, urmat de Antena 1, cu 2,2%, şi de televiziunea de ştiri Realitatea TV, cu 1,1%. Posturile Acasă TV şi TVR 1 s-au plasat pe locurile al patrulea şi al cincilea în clasamentul pe primele zece luni din 2009, cu ratinguri de 1%, respectiv 0,9%. De asemenea, pe termen lung, Kanal D s-a situat pe locul al şaselea în clasamentul urban, cu o medie de 0,9%, în timp ce Prima TV a coborât pe locul al şaptelea, cu 0,8%. Cel de-al doilea post de ştiri de pe piaţă după Realitatea TV, Antena 3, a înregistrat în cele peste trei trimestre din 2009 un rating mediu de 0,8%, fiind urmat de OTV, cu 0,6%, şi Naţional TV, cu 0,5%.

http://standard.money.ro/articol_109237_45/toamna_televiziunilor_a_inceput_in_octombrie__niciun_post_important_nu_scade_in_mediul_urban.html

Un altfel de interviu


Interviu cu doamna Conf. univ. dr. Carmen Chasovschi

1. Scurta prezentare (Nume, catedra din care faceti parte, obiectele pe care le predati)
- Carmen Emilia Chasovschi, Catedra de Management-Marketing, viitoare Management si Administrarea Afacerilor
- Obiecte predate: Management, Managementul Resurselor Umane, Management in Turism si Servicii, Managementul Proiectelor

2. Numiti trei calitati si trei defecte care va reprezinta
- 3 calitati: optimista (in scadere libera), sociabila (calitate care se pare ca e afectata de inaintarea in varsta), ma adaptez usor si nu sunt mofturoasa, vreau sa raman un om cinstit si onest (in ciuda pericolelor date de mediul extern)
- 3 defecte:
  • superficiala, in sensul ca finalizez greu o treaba inceputa, cu mentiunea ca ma lupt de mica cu treaba asta si sunt pe drumul cel bun (parerea mea)
  • cheltuitoare (parerea mamei mele)
  • astept prea mult de la altii (parerea colegilor)
  • prea mare incredere in prieteni si in oameni (parerea pisicilor mele)


3. Care sunt trasaturile dominante pe care le considerati de succes pentru dvs in cariera de profesor?
Unui profesor bun trebuie sa nu ii fie frica de studenti, sa ii placa sa comunice, sa stie sa incite gandirea si procesele mentale, sa nu se uite la studenti de pe un piedestal, sa il roada curiozitatea, sa vrea sa dea mult din propria lui cunoastere studentilor si sa se fereasca de blazare. Si ar trebui sa formeze discipoli.

4. Ce v-a determinat sa va alegeti aceasta cariera? Ce doreati sa deveniti cand erati mica?
Cand eram foarte mica, doream sa fiu invatatoare. Dupa ce am mai crescut, voiam sa fiu ambasadoare. Invatatoare am ajuns in 1989.

5. Care a fost cel mai dificil moment din cariera dvs de profesor?
Cel mai greu: Intocmirea unui tone de documente si hartii pentru dosarul de conferentiar. Cel mai trist cand, in ciuda dorintei de a fi un profesor bun, am fost facuta de o studenta pe un forum studentesc „vita proasta”.

6. Ce parere aveti de calitatea invatamantului universitar din Romania?
Calitatea invatamantului romanesc este data de suma de calitatea studentilor plus calitatea implicarii profesorilor. Implicarea profesorilor in Romania este insuficienta si lasa de dorit. De cea a studentilor ce parere aveti?

7. Ce parere aveti de invatarea pe tot parcursul vietii?
Este obligatorie !!!!

8. Ati facut parte dintr-un ONG pe timpul facultatii?
Nu. Nu exista pe atunci nici un Club Antreprenorial Studentesc si sindicatul studentesc (singurul pe acea vreme) mi se parea prea politizat.

9. Cat de importanta este creativitatea ca si trasatura a unui antreprenor?
Cea mai importanta.

10. De ce sa nu fiu un angajat?
Nu stiu. De ce sa nu fi? Depinde unde esti angajat. Poti fi propriul tau angajat. Si atunci e cel mai dificil.

11. Cateva sfaturi pentru cei care vor sa-si deschida propria firma.
Ganditi-va la ce vor clientii sa ia, nu la ce vreti voi sa le dati.

12. Impartasiti-ne o experienta care v-a marcat (legat de domeniul de activitate)
Bursele in strainatate: in special cele din Japonia si Germania. Contactul cu alte civilizatii poate sa iti deschida ochii si sa iti arate cum esti tu cu adevarat.

13. Numiti o carte care a determinat o schimbare majora in viata dvs.
CEFE Manual – Competitive Economies through Formation of Enterprise.

14. Cateva sfaturi pentru studenti.
Trebuie sa invatati sa ganditi (la propriu, sa va creati structuri mentale) si sa priviti dincolo de aparente. Nu lasati prima perceptie sa va pacaleasca. Treceti cu mintea dincolo de ea! Trebuie sa credeti in voi insiva si sa luptati pentru visele voastre. Doar voi va puteti hotara cat de aproape de orizont va puteti opri.

Limba română continuă să fie masacrată la radio şi tv

“Sunt puţin depresat”, “ne-ar făcea mare placere”, “să-l promovăm unde trebuieşte”, “lecturarea unor anumitor cărţi” sunt câteva dintre greşelile grave de limbă din audiovizualul românesc, semnalate de Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi comentate de CNA în cadrul şedinţei de astăzi.
Dezacordurile, erorile de punctuaţie, omiterea prepoziţiei “pe”, formele greşite ale unor cuvinte sunt câteva dintre greşelile des întâlnite în emisiunile de radio şi televiziune de la noi. Cel mai recent raport de consultanţă privind calitatea limbii române folosite în audiovizual, realizat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române pentru perioada 20 septembrie-20 octombrie a.c., precizează că numărul de greşeli a scăzut, comparativ cu monitorizările anterioare. Cu toate acestea, unii jurnalişti din radio şi tv, dar şi invitaţi din emisiuni continuă să stâlcească limba română.

Iată exemple: “coraj - dumneavoastră aveţi corajul să spuneţi” (OTV), “corent - chit că se face corent” (OTV), “salar mediu” (TVR 2), acestea fiind forme greşite ale unor cuvinte, tipice pentru vorbirea incultă.
Un alt exemplu prezentat de Institutul de Lingvistică şi comentat de CNA este legat de unele oscilaţii în formarea pluralului. Exemple: “esee”, în loc de “eseuri” (Radio România Cultural), “găine” în loc de “găini” (Kanal D).

O noutate negativă faţă de monitorizările precedente este înregistrarea construcţiilor de genul: “din cauza la bănci” (TVR 1) sau “De aceea, la emisiune îi spune «Conspiraţia tăcerii»“, în loc de “băncilor” şi “emisiunii”.

Inacceptabile sunt şi unele împrumuturi sau calcuri semantice din limba engleză, care pot produce confuzii, spun specialiştii: “sunt puţin depresat” (Radio Guerrilla), în loc de “sunt puţin deprimat”. Au mai fost semnalate erori şi neglijenţe care privesc formele verbale de genul: “vroia”, în loc de “voia” (Realitatea TV), “să-l promovăm unde trebuieşte”, în loc de “trebuie” (N24), dar şi marcarea redundantă a cazului, fie prin repetarea desinenţei (“unor”, “anumitor”), fie prin folosirea prepoziţiei “a” şi a desinenţei (“a câtorva”, “a mai multor”). De exemplu: “lecturarea unor anumitor cărţi” (N24), corect fiind “lecturarea anumitor cărţi”.

În total, între 20 septembrie şi 20 octombrie, au fost monitorizate 4 posturi de radio (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Guerrilla şi Europa FM) şi 12 posturi tv (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural).

http://cotidianul.ro/limba_romana_continua_sa_fie_masacrata_la_radio_si_tv-102415.html

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Antena 1 Suceava - televiziunea mediocră a Sucevei

Daca nu ati remarcat pina acum de ce televiziunea Antena 1 se vede "rau" , motivul e simplu: au tehnica de mina a treia, la fel cum au si personalul care are cu totul si cu totul alta treaba decit aceea de a regla imaginea si sunetul, nu de alta, dar trebuie sa se vada bine membrii partidului PSD-PC, mai ales in aceasta perioada.


Serialul "Flash Forward: Amintiri din viitor" va fi difuzat din noiembrie pe AXN





Acest fascinant serial nou nouţ începe cu o surpriză de proporţii: toţi locuitorii planetei îşi pierd cunoştinţa simultan preţ de 2 minute şi 17 secunde, perioadă în care văd ceea ce li se va întâmpla într-un anumit moment din viitor.

Această dramă redă impactul pe care-l are asupra oamenilor un eveniment inexplicabil ce face ca toţi locuitorii planetei să îşi piardă cunoştinţa în acelaşi moment şi să vadă ce se va întâmpla şase luni mai târziu, pe 29 aprilie 2010.

Serialul, care are 24 de episoade, este o adaptare a romanului lui Robert J. Sawyer, un celebru şi multi-premiat scriitor american de SF.

Producţia urmăreşte viaţa unui grup de personaje a căror existenţă este definitiv schimbată de experienţa prin care tocmai au trecut şi care, după cum era de aşteptat, încearcă să înţeleagă ce anume au văzut şi să decidă dacă îşi acceptă destinul sau vor încerca să-l schimbe.

Serialul a avut premiera în Statele Unite pe canalul ABC în septembrie 2009 şi a devenit unul dintre cele mai de succes producţii ale grilei de toamnă.

De atunci, serialul a fost preluat şi difuzat de ţări precum Marea Britanie, Spania, Australia, Italia, Rusia şi Singapore şi continuă să se bucure de un succes enorm peste tot în lume.

FlashForward: Amintiri din viitor va fi difuzat din 16 noiembrie, în fiecare luni, de la ora 23:00 în premieră şi în exclusivitate la AXN.


Plecarea lui Buzdugan şi Morar a decimat audienţa Radio 21




Radio 21 a pierdut o treime din ascultătorii din Bucureşti, potrivit ultimului Sondaj de Audienţă Radio. Dacă în primăvară, postul avea în Capitală aproape 500.000 de ascultători zilnic, în vară, după plecarea cuplului Daniel BuzduganMihai Morar, audienţa a ajuns la 411.000 de persoane.

În toamnă (perioada 1 septembrie - 14 decembrie), Radio 21 a numărat 285.000 de ascultători. Şi cu această scădere, Radio 21 rămâne pe primul loc în Bucureşti. Kiss FM a câştigat aproximativ 40.000 de ascultători în Bucureşti, iar Pro FM se află pe o pantă descendentă. De notat urcarea Magic FM, cu câteva zeci de mii de bucureşteni în plus atraşi pe post

Lanternele roşii în Bucureşti sunt Smart FM (5.000 de ascultători), Naţional FM (4.000) şi RFI (doar o mie de ascultători). Lansat la sfârşitul anului trecut, Radio ZU nu a intrat în valul de măsurători.

Ascultătorii posturilor radio în Bucureşti, la ultimele valuri de măsurare din 2008 (mii. persoane)



* perioada de măsurare a fost 1 septembrie – 14 decembrie 2008
**5 mai – 31 august
***14 ianuarie – 20 aprilie

La nivel urban, postul de radio preferat este Kiss FM, cu aproape 1,5 milioane de ascultători zilnic, o creştere de aproape200.000 de persoane faţă de valul precedent.

Radio 21 pierde 200.000 de ascultători faţă de măsurătorile din vară şi aproape 500.000 faţă de primăvara lui 2008.

Ascultătorii posturilor radio în mediul urban, la ultimele valuri de măsurare din 2008 (mii. persoane)



* perioada de măsurare a fost 1 septembrie – 14 decembrie 2008
**5 mai – 31 august
***14 ianuarie – 20 aprilie


Audiente Radio vara 2009 - Radio ZU pe primul loc in Bucuresti


Intre 4 mai si 16 august 2009 a fost realizat valul de vara al Studiului de Audienta Radio. Audientele radio au fost masurate de catre IMAS – Marketing si Sondaje SA si Mercury Research SRL.

La nivel urban national pe primul loc se situeaza Kiss FM, cu 1.284.000 ascultatori zilnic. Pe locul doi, la mica distanta, se afla Radio Romania Actualitati – 1.227.200 ascultatori. Locul trei este ocupat de Europa FM, care are de asemenea peste un milion doua sute de mii de ascultatori pe zi. Urmeaza, pe locul patru, Radio Zu – 969.000 ascultatori si Radio 21 pe locul cinci – 699.600 ascultatori.

Clasamentul a suferit modificari fata de primavara acestui an: Radio Romania Actualitati a pierdut aproape 100.000 de ascultatori. Radio Zu a castigat peste 60.000 de ascultatori, in vreme ce Radio 21 a pierdut peste 120.000 de ascultatori.

Pe Bucuresti, sondajul audientelor radio pentru vara 2009 plaseaza pe primul loc Radio ZU, cu 276.400 ascultatori pe zi. Urmeaza Kiss FM, cu 213,600 ascultatori si Radio Romania Actualitati cu 197,100 ascultatori zilnic. Locul patru este ocupat de Radio 21 – 191,400 ascultatori si Europa FM – 123,900 ascultatori pe zi.

La nivelul Bucurestiului vara a adus peste zece mii de ascultatori in plus pentru Radio Zu – fata de primavara 2009. Radio Romania Actualitati a pierdut peste 38.000 de ascultatori. Kiss FM se bucura de un plus de peste 27.000 de ascultatori, in vreme ce Radio 21 are cu peste 20.000 de ascultatori mai putin decat in primavara. Europa FM a castigat peste 20.000 de mii de ascultatori. ProFM castiga 14.000 de ascultatori iar Vibe FM are mai mult cu 20.000 de ascultatori fata de primavara.


Top Radio urban national vara 2009:

Alt post
1468
Kiss FM

1284,7
Radio Romania Actualitati
1227,2
Europa FM
1216,5
Radio Zu
969,9
Radio 21
699,6
Radio Romania Regional
654,3
Radio Pro FM
505,6
Radio Antena Satelor
225,9
Radio Magic FM
215,4
Radio InfoPro
190,5
Radio National FM
67,8
Radio Romania Cultural
60,3
RFI Romania
30,6

Top Radio Bucuresti - vara 2009:

Radio Zu
276,40
Kiss FM
213,60
Radio Romania Actualitati

197,10
Radio 21
191,40
Europa FM
123,90
Radio ProFM
99,70
Radio Romantic FM
91,80
Radio Vibe FM
75,20
Radio Magic FM
72,00
Alt post
62,00
Radio Antena Satelor
50,30
Radio RealitateaFM
36,20
Radio Guerrilla
30,60
Radio One FM
22,80
Radio Gold FM
19,30
Radio Romania Cultural
15,10
Radio Sport Total
13,00
Radio City FM
11,60
Radio National FM
9,00
Radio InfoPro
8,70
Radio Romania Regional
8,70
Radio ProFM Dance
7,90
Radio Smart FM
6,70
RFI Romania
3,00

Esantionul a avut un volum de 8.355 de persoane, cu o eroare maxima de esantionare de +/- 1.07%, iar in Bucuresti s-au realizat 1.899 interviuri (eroarea maxima de esantionare este +/- 2.25%).